Paella

Spansk paella – färgstark och festlig – med saffran, räkor och avorioris. Tillaga och servera den gärna i en stor wok.

Gör så här
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör i en tjockbottnad, stor gryta eller wok. Rör i saffran och ris.
Häll på vatten och fond. Låt riset koka på svag värme under lock ca 20 min.
Rör ihop smör, limesaft och sambaloelek.
Skala räkorna, men spara några oskalade till garnering. Kärna ur paprikan. Skär paprika, tomater och kyckling i bitar. Låt musslorna rinna av.
Rör ner kryddsmöret i klickar i riset och ev mer vatten. Lägg ner kyckling, skaldjur och grönsaker.
Lägg på locket och låt allt bli varmt. Strö över persilja.

Ingredienser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk Smör till stekning
½ pkt saffran à 0,5 g
2½ dl avorioris
5 dl vatten
3 msk kycklingfond
40 g Smör
pressad saft av 1 lime
1 krm sambaloelek
500 g stora räkor med skal
1 paprika
3 tomater
1 grillad kyckling
225 g musslor
½ dl grovhackad färsk persilja

Etiketter:, ,